SSSBaner.jpg
ANASAYFA / SIKÇA SORULAN SORULAR

SIKÇA SORULAN SORULAR

Akıllı Ev Sistemleri konfromuzu arttıran , hayatımızı kolaylaştıran , güvenlik ve iletişim ihtiyacımızı karşılayan sistemlerdir. Aynı zamanada yaşayan ev ve bina sistemleri de denilmektedir. 

Akıllı Ev Sistemleri en çok aydınlatma kontrolünde ve ısıtma soğutma kontrolünde kullanılmaktadır. Aynı zamanda ses sistemleri , güvenlik sistemleri ve ev aletleri kontrolünde de kullanılmaktadır.

Evinizdeki sistemi internete açtığınızda dilediğiniz yerden aydınlatma, kamera, Isıtma vb. tüm sistemlerinizi kontrol edebilirsiniz.
 

Akıllı ev sistemleri öncelikle enerji tasarrufu avantajı sağlar. Güvenlik ihtiyaçlarını giderir ve kullanıcının konforunu sağlar. 

Öncelikle en çok kullanılan sistem aydınlatma kontrolüdür. Bunun yanı sıra ısıtma kontrolü , perde panjur kontrolü, güvenlik ile ilgili alarm kontrolü ve en önemlisi de daire sakinlerinin resepsiyonla , güvenlikle , yönetimle iletişim kuruyor olmasıdır. 

Akıllı Ev Sistemlerinde kablolu ve kablosuz olmak üzere iki farklı alt yapı vardır. Genellikle büyük projelerde kablolu alt yapı kullanılmaktadır. 

Evet kurulabilmektedir. Şuan kablosuz sistemler ile ilgili üreticilerin ciddi çözümleri bulunmaktadır. Kırma , dökme yapmadan hiçbir tadilata gerek duymadan kablosuz sistemler ile evinize entegre edebilmektesiniz.

Akıllı Bina Sistemlerinde kablolu ve kablosuz olarak birçok farklı iletişim protokolü kullanılmaktadır. Ancak tüm bu protokoller arasında dünyada en yaygın ve en güvenilir olanı KNX iletişim protokolüdür. LotusIQ firması sadece KNX protokolüyle haberleşen KNX sertifikalı Küresel Markaların, güvenli ve birbiriyle uyumlu teknolojilerini kullanır ve müşterilerine sadece bu çözümleri sunar. KNX Derneği ve KNX Protokolü Ev ve Bina Otomasyon alanında Dünya Çapındaki en eski ve en büyük topluluktur. 

Akıllı Bina Otomasyon sistemleri taşınmaz ve taşınabilir tüm yapılarda, farklı ihtiyaçlara göre tercih edilmektedir. Villa, Ev, Ofis, Toplantı Odası, Sinema Odası, Toplu Konut, Rezidans, AVM, İş Merkezi, Kamu Binası, Hastane, Stadyum, Havaalanı, Restoran, Fabrika, Prefabrik Ev, Tekne, Yat, Karavan gibi tüm yapılar. 

KNX protokolüyle haberleşen Akıllı Bina Otomasyon teknolojileri sayesinde bir evde yada binada aydınlatma kontrolü (aç/kapa, dimleme), perde/jalûzi kontrolü, ısıtma, soğutma, havalandırma, iklimlendirme, enerji yönetimi, ölçüm, izleme, alarm/izinsiz giriş sistemleri, akıllı ev aletleri yönetimi, ses/video, multimedya, network, interkom, kameralı zil paneli, rezidans yönetim paneli gibi birçok sistemin uzaktan yada lokal kontrolü sağlanabilmektedir.
 
Bu sistemin avantajları sayesinde kullanıcılara aydınlatma, iklimlendirme ve sulama sistemlerinde %30'lara varan enerji tasarrufu, tek bir yerden ve uzaktan kontrol edilebildiği için zaman tasarrufu ve konfor sağlamaktadır. Binadaki tüm sensörler, kameralar ve aktüatörlerle haberleştiği için tüm güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ayrıca mimariye yönelik renk, tasarım, materyal özellikleri sayesinde binanın mimari ve tasarımsal ihtiyaçlarını karşılamaktadır. 
 

Türkiye'de bu alanda üretim yapan birçok firma bulunmaktadır. Ancak elektronik parçaların asıl üretim yeri Çin, Amerika ve Avrupa olduğu için Türkiye'de daha çok tasarım, montaj ve yazılım iyileştirme yapılmaktadır. 

Yaygın olarak inşaat aşamasında KNX protokolüne uygun olarak kablolama yapılmaktadır. Ancak KNX Protokolünde RF Kablosuz cihazlarda bulunmaktadır. Bu sayede hâlihazırda kullanımda olan yerlere uygulanabilmektedir. KNX Kablolu ve Kablosuz ürünlerde aynı yapı içerisinde birbiriyle haberleşebilmekte ve kullanılabilmektedir. Kablolu sistemler, kablosuz sistemlere göre daha ekonomiktir ve stabil çalışmaktadır.

Sinema Multimedya Sistemlerinde bir evde ya da binada bulunan tüm görüntü ve ses kaynakları tek bir yerden yönetilebilmektedir. Örnek olarak evinizin her odasında ayrı ayrı birden çok hoparlör, TV ve yayın alıcıları olduğunu varsayalım. Her bir hoparlör, TV ve receiver için ayrı bir kumanda kullanmanız gerekmektedir ve bir odada dinlediğiniz müziği ya da TV'yi başka odaya aktarabilmeniz mümkün değildir. Sinema Multimedya sistemleri sayesinde cep telefonu ya da tablette olan bir yazılım sayesinde ya da dokunmatik özel bir kumanda sayesinde tüm bu sistemleri tek bir yerden yönetebilirsiniz. Bir ses kaynağını, bir müzik uygulamasını ya da günümüzde bilinen birçok TV platformunu istediğiniz oda veya odalarda aynı anda, ya da her odada farklı müzik ve yayınları dinleyebilir ve izleyebilirsiniz. Evinizdeki küçük bir odaya bile sinema odası kurarak gerçek bir sinema deneyimi yaşayabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak evinizde KNX protokolü ile çalışan bir otomasyon sistemi varsa Multimedya Kontrol Yazılımı üzerinden evdeki tüm ses, TV, aydınlatma, iklimlendirme, perde, kamera, güvenlik ve otomatik senaryoları tek bir kumanda ve yazılım üzerinden yönetebilirsiniz.